Upozornění na podmínky vstupu do zemí

Prosíme o důslednou kontrolu platnosti cestovních dokladů před uzavřením a podepsáním Smlouvy o zájezdu! Děkujeme za pochopení. 

Držitelé českých cestovních dokladů - občané ČR

Podmínky vstupu do vybraných zemí (mimo EU)

Většina států požaduje pro vstup na svoje území cestovní doklad platný 3 nebo 6 měsíců po návratu z destinace. Při vstupu do některých zemí není možné předložit expresní pas (tzv. rychlopas, bez strojově čitelné zóny, vydaný do 31. 12. 2015 včetně).

ZeměCestovní pas (platnost, náležitosti)Víza (příp. další požadavky)Ostatní příplatky (cca)
Černá Hora minimálně 6 měsíců po návratu bezvízový styk do 90 dnů  
Dominikánská republika minimálně 6 měsíců po návratu bezvízový styk do 90 dnů turistická karta 10 USD
Egypt minimálně 6 měsíců po návratu turistické vízum po příletu (cca 25 USD) nebo před odletem; Sinaj (Šarm aš-Šajch, Nuwejba, Dahab, Taba) – do 14 dnů pobytu není potřeba (tzv. Sinai Only), pouze pro pobyt na Sinaji  
Indonésie (Bali) minimálně 6 měsíců po návratu, 2 volné stránky turistické vízum po příletu (cca 35 USD, doporučuje se přesný obnos, nutná zpáteční letenka) odletová daň 150.000 IDR, 70.000 IDR (vnitrostátní)
Izrael minimálně 6 měsíců po návratu bezvízový styk do 90 dnů  
Jamajka minimálně 6 měsíců po návratu bezvízový styk do 30 dnů, vyžadována zpáteční letenka odletová daň 1.000 JMD/20 USD
JAR minimálně 3 měsíce po návratu, 2 volné stránky (vedle sebe), se strojově čitelnou zónou bezvízový styk do 90 dnů  
Kapverdy minimálně 6 měsíců po návratu turistické vízum – nutno zařídit před odletem (cca 45 EUR) turistická taxa cca 2 EUR/noc/osoba nad 16 let (max. cca 20 EUR/osoba nad 16 let)
Keňa minimálně 6 měsíců po návratu turistické vízum po příletu (cca 50 USD/40 EUR, doporučuje se přesný obnos)  
Kuba minimálně 6 měsíců po návratu turistická karta přes CK před odletem (cca 630 Kč), uzavřené cestovní pojištění odletová daň 25 CUC/25 USD
Kypr (severní) minimálně 6 měsíců po návratu    
Maledivy minimálně 6 měsíců po návratu (doporučená) bezvízový styk do 30 dnů odletová daň 25 USD/os.
Maroko minimálně 3 měsíce po návratu bezvízový styk do 90 dnů pobytová taxa (Saidia – 30 EUR/8 dní, 50 EUR/nad 8 dní; Agadir – 20 EUR/8 dní, 40 EUR/nad 8 dní)
Mauricius minimálně přesahující datum opuštění země bezvízový styk do 90 dnů  
Mexiko minimálně 6 měsíců po návratu bezvízový styk do 180 dnů, vyžadována zpáteční letenka turistická taxa 20 USD/os. nebo 304 MXN/os.
SAE minimálně 6 měsíců po návratu, není žádoucí izraelské razítko! vízum po příletu zdarma (pobyt do 30 dnů) pobytová taxa pro hotely v emirátech Dubaj a (od 1.11.2015) Ras Al Khaimah (5* - 20 AED/pokoj/noc, 4* - 15 AED/pokoj/noc, 3* a 2* - 10 AED/pokoj/noc)
Senegal minimálně 3 měsíce po návratu vízum před odletem (cca 20 EUR/měsíční)  
Seychely minimálně 3 měsíce po návratu bezvízový styk do 90 dnů, vyžadována zpáteční letenka  
Srí Lanka minimálně 6 měsíců po návratu elektronická registrace ETA (cca 20 USD předem, 25 USD po příletu)  
Tanzánie (Zanzibar) minimálně 6 měsíců po návratu turistické vízum po příletu (cca 50 EUR) odletová daň 48 USD
Thajsko minimálně 6 měsíců po návratu bezvízový styk do 30 dnů  
Tunisko minimálně 3 měsíce po návratu (zájezd s CK) nebo minimálně 6 měsíců po návratu (individuální turistika) bezvízový styk do 90 dnů  
Turecko minimálně 150 dnů po příletu do země bezvízový styk do 90 dnů  
USA minimálně 6 měsíců po návratu, biometrický pas bezvízový styk do 90 dnů, registrace v systému ESTA (cca 14 USD, v případě zamítnutí nutné požádat o vízum B-2 za cca 160 USD)  
Venezuela (Isla Margarita) minimálně přesahující datum opuštění země turistická karta po příletu zdarma (pobyt do 90 dnů), vyžadována zpáteční letenka odletová daň 100 USD/osoba od 2 let

Podmínky vstupu do vybraných zemí (EU)

Do zemí EU/Schengenu je možné cestovat s platným dokladem totožnosti (občanským průkazem) nebo platným cestovním pasem.

Vybraný seznam zemí:

  • Španělsko (vč. Baleárských a Kanárských ostrovů)
  • Řecko a řecké ostrovy
  • Velká Británie
  • Itálie (vč. Sicílie a Sardinie)
  • Bulharsko
  • Portugalsko (vč. Madeiry)
  • Kypr (pouze jižní část ostrova, severní Kypr vyžaduje cestovní pas!)
  • Francie
  • Malta
  • Rakousko
  • Německo
  • Chorvatsko

Ostatní příplatky:

  • Baleárské ostrovy (Španělsko) – od 1. 7. 2016 zavedena ekologická daň pro osobu starší 16 let ve výši 1 EUR/os./noc (hotely 1*/2*/3*) nebo 1,5 EUR/os./noc (hotely 3*+/4*) nebo 2 EUR/os./noc (hotely 4*+/5*). Platba na místě v daném ubytovacím zařízení.
  • Malta – od 1. 6. 2016 zaveden příspěvek na životní prostředí ve výši 0,50 EUR/noc (až do maximální výše 5 EUR) pro osobu starší 18 let. Platba na místě v daném ubytovacím zařízení.

Držitelé cestovních dokladů jiných než českých - občané jiného státu

Cestující, kteří jsou občany jiného státu a/nebo cestují na cestovní pas vydaný mimo území České republiky, jsou povinni si sami ověřit podmínky vstupu a vízovou povinnost na zastupitelském úřadě příslušné země nebo na stránkách Ministerstva zahraničních věcí.

Důležitá upozornění

  • Výše uvedené informace jsou aktualizovány ke dni 27. 5. 2016 a jsou poskytovány bez záruky.
  • Doporučujeme kontrolu údajů na stránkách Ministerstva zahraničních věcí ČR (www.mzv.cz), resp. u příslušných zastupitelských úřadů.
  • Vízové a pasové požadavky se mohou měnit!
  • Cestující sám zodpovídá za správnost a platnost svých dokladů, za ověření vízové povinnosti a splnění podmínek pro vstup na území zvoleného státu.
  • Doklady jsou důkladně kontrolovány na odletovém letišti a při nesplnění podmínek Vám nemusí být povolen odlet do destinace. V takovém případě  cestovní kancelář ani agentura neposkytuje žádnou finanční náhradu za nevyužitou dovolenou a nenese zodpovědnost za tuto nepříjemnou situaci.
  • Nedoporučuje se cestovat s občanskými průkazy, které mají odstřižený roh a tedy v podstatě jen omezenou platnost před vydáním nového dokladu (například v důsledku sňatku a změny jména). Takovýto průkaz by v zahraničí mohl být pokládán za neplatný.
  • Po změně příjmení v souvislosti se sňatkem je pas platný pouze 3 měsíce, i když je vyznačená platnost delší.
  • Každý cestující musí mít svůj vlastní cestovní doklad.
  • Pro lety přes Kanadu je zaveden systém elektronického povolení (tzv. Electronic Travel Authorization = eTA). Nutnost registrace se týká všech klientů, kteří směřují do/přes tuto destinaci. Žádost o elektronické povolení cesty musí podat osobně každý účastník zájezdu prostřednictvím webových stránek Citizen and Immigration Canada (http://www.canada.ca/eTA).